Како да ги разликувате разликите помеѓу УВ печатачот и печатачот DTG

Како да ги разликувате разликите помеѓу УВ печатачот и печатачот DTG

Датум на објавување: 15 октомври 2020 година Уредник: Селин

Печатачот DTG (Direct to Garment) може да се нарече и машина за печатење маици, дигитален печатач, печатач со директно прскање и печатач за облека.Ако изгледа само изглед, лесно е да се измешаат и двете.Двете страни се метални платформи и глави за печатење.Иако изгледот и големината на печатачот DTG е во основа ист како и УВ печатачот, но и двата не се универзални.Специфичните разлики се како што следува:

1.Потрошувачка на глави за печатење

Печатачот за маици користи текстилно мастило на база на вода, од кои повеќето проѕирно бело шише, главно водена глава на Epson, глави за печатење 4720 и 5113.УВ печатачот користи мастило што може да се излечи и главно црно.Некои производители користат темни шишиња, употребата на глави за печатење главно од TOSHIBA, SEIKO, RICOH и KONICA.

2.Различни полиња за печатење

Маичка главно се користи за памук, свила, платно и кожа.УВ печатач со рамно лежиште заснован на стакло, керамичка плочка, метал, дрво, мека кожа, подлога за глувче и занаети од цврста плоча.

3.Различни принципи на стврднување

Печатачите за маици користат методи за надворешно загревање и сушење за да прикачат обрасци на површината на материјалот.УВ печатачите со рамно лежиште го користат принципот на ултравиолетово стврднување и стврднување од UV LED светилки.Секако, сè уште има неколку на пазарот кои користат лампи со пумпа за загревање за да ги излечат UV печатачите со рамно лежиште, но оваа ситуација ќе станува сè помалку и постепено ќе се елиминира.

Општо земено, треба да се забележи дека печатачите за маици и UV печатачите со рамно лежиште не се универзални и не можат едноставно да се користат со замена на системот за мастило и стврднување.Внатрешниот систем на главната плоча, софтверот во боја и контролната програма се исто така различни, па според типот на производот изберете го печатачот што ви треба.


Време на објавување: Октомври-15-2020 година