Како да ги разликувате разликите помеѓу УВ-печатачот и ДТГ-печатачот

Како да ги разликувате разликите помеѓу УВ-печатачот и ДТГ-печатачот

Датум на објавување: 15 октомври 2020 година Уредник: Селин

DTG (Директен на облека) печатач исто така може да се нарече машина за печатење маици, дигитален печатач, печатач со прскање и печатач за облека Ако изгледа само изглед, лесно е да се мешаат и двете. Две страни се метални платформи и глави за печатење. Иако изгледот и големината на DTG печатачот се во основа исти со УВ-печатачот, но и двата не се универзални. Специфичните разлики се како што следува:

1. Потрошувачка на глави за печатење

Печатачот за маици користи текстилно мастило на база на вода, од кое повеќето се про transparentирни бели шишиња, главно водена вода на Epson, глави за печатење 4720 и 5113. УВ-печатачот користи мастило што може да се излечи од UV и главно црно. Некои производители користат темни шишиња, употреба на глави за печатење главно од TOSHIBA, SEIKO, RICOH и KONICA.

2. Различни полиња за печатење

Маица главно се користи за памук, свила, платно и кожа. УВ-рамен печатач заснован на стакло, керамички плочки, метал, дрво, мека кожа, подлога за глувци и занаети од крута плоча.

3. Различни принципи на лекување

Принтерите за маици користат надворешни методи за греење и сушење за да прикачат обрасци на површината на материјалот. УВ-рамните печатачи го користат принципот на ултравиолетово лекување и лекување од UV-ламби. Секако, сè уште има неколку на пазарот кои користат ламби за пумпање за да се загреат за да излечат UV-рамни печатари, но оваа ситуација ќе станува сè помалку и постепено ќе се елиминира.

Општо земено, треба да се напомене дека печатачите со маици и UV-рамните печатачи не се универзални и тие не можат едноставно да се користат со замена на мастилото и системот за лекување. Внатрешниот систем на главната плоча, софтверот во боја и контролната програма се исто така различни, па според видот на производот изберете го печатачот што ви треба.


Време на објавување: 15-ти октомври -20-2020 година